Wat is een groepenkast?
Een groepenkast, ook wel verdeelinrichting genoemd, is een centrale schakelkast die de hoofdelektriciteitstoevoer verdeelt over verschillende eindgroepen in een gebouw. In de groepenkast worden diverse beveiligings- en verdeelcomponenten gemonteerd zoals Hoofdschakelaar, Aardlekschakelaar, Aardlekautomaat etc. om een veilige elektrische installatie te garanderen voor zowel toevallige aanraking als kortsluiting.
Is een groepenkast hetzelfde als een meterkast?
Nee, een groepenkast is niet hetzelfde als een meterkast. Een meterkast is de ruimte in huis waar de hoofdaansluiting van de nutsvoorzieningen binnenkomt. Deze ruimte bevat meestal:
- De elektriciteitsmeter
- De watermeter
- De gasmeter (indien aanwezig)
- De hoofdkraan voor water
- De hoofdschakelaar voor elektriciteit
- De internet aansluiting
Een groepenkast, ook wel verdeelkast genoemd, is een onderdeel dat zich meestal in de meterkast bevindt en onderdeel is van de elektrische installatie in het gebouw. De groepenkast bevat minstens:
- De hoofdschakelaar
- De aardlekschakelaar(s)
- De verschillende groepen (zekeringen of automaten) voor de elektrische circuits in huis
Dus, terwijl de meterkast de hele ruimte is waar alle meters en hoofdaansluitingen zich bevinden, is de groepenkast specifiek het deel dat de elektrische verdeling en beveiliging voor het huis regelt. Bij de installatie van een thuisbatterij wordt deze vaak aangesloten op de groepenkast, niet direct op de meterkast als geheel.
Waar bevindt zich de groepenkast?
De groepenkast bevindt zich altijd in de meterkast, meestal direct boven of naast de elektriciteitsmeter. Deze locatie zorgt ervoor dat de hoofdaansluiting van het elektriciteitsnet gemakkelijk kan worden verbonden met de groepenkast, waardoor er een veilige overdacht van stroom kan plaats vinden. De meterkast bevindt zich meestal in de hal van een flat naast de deur van de afnemer of binnen bij de klant direct naast de ingang van de voordeur waarbij de meterkast geen grotere afstand van de toegangsdeur heeft van Maximaal 3 meter in nieuwe situaties. Dit is ook de locatie waar de groepenkast meestal hangt.
Wat zijn de componenten van de indeling van een groepenkast?
1. Hoofdschakelaar
De hoofdschakelaar is de eerste component in de groepenkast en regelt de totale stroomtoevoer naar het pand. Deze schakelaar dient twee belangrijke doelen:
- Het in één keer uitschakelen van alle elektriciteit in geval van nood
- Het veilig kunnen werken aan de elektrische installatie
Er bestaan twee typen hoofdschakelaars: de 1-fase hoofdschakelaar (dubbelpolige schakelaar die fase en nul schakelt) voor standaard huishoudelijke aansluitingen, en de 3-fase hoofdschakelaar (vierpolige schakelaar die 3 fases en de nul schakelt) voor grotere panden of zwaardere verbruikers zoals de meeste elektrische auto-laadpaal, fabrieken, hallen, restaurants en andere grote bedrijven.
2. Aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar is een essentieel veiligheidscomponent dat kleine stroomlekken detecteert en de stroom uitschakelt om elektrocutie te voorkomen. Het werkt als volgt:
- Het meet continu het verschil tussen de ingaande en uitgaande stroom
- Bij een verschil groter dan 30 mA (0,03 ampère afhankelijk van het soort aardlekschakelaar) schakelt het de stroom binnen 0,2± seconden uit
- Dit voorkomt levensgevaarlijke situaties bij defecte apparaten of potentiaalverschil zonder vereffening
Moderne installaties hebben vaak meerdere aardlekschakelaars, elk verantwoordelijk voor 4 maximaal groepen.
3. Aardlekautomaat
Een aardlekautomaat combineert de functies van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat in één component. Voordelen zijn ruimtebesparing in de groepenkast, bescherming tegen zowel lekstromen als overbelasting en kortsluiting, en verhoogde efficiëntie door combinatie van functies. Aardlekautomaten worden steeds vaker toegepast in moderne installaties vanwege deze voordelen. Een nadeel is dat niet meer kan worden gesectioneerd tijdens een storing tussen kortsluiting of lekstroom.
4. Installatieautomaat
Installatieautomaten, ook wel groepsschakelaars of eindgroepen genoemd, beschermen individuele groepen tegen overbelasting en kortsluiting. Ze vervangen de ouderwetse smeltzekeringen (stoppen) en zijn eenvoudig te resetten na uitschakeling. Installatieautomaten hebben verschillende uitschakelkarakteristieken:
- B-karakteristiek: Voor normale huishoudelijke toepassingen (verlichting, stopcontacten)
- C-karakteristiek: Voor apparaten met een hogere inschakelstroom (motoren, compressoren)
- D-karakteristiek: Voor zeer hoge inschakelstromen (lasapparatuur, grote motoren)
De meeste huishoudelijke groepen gebruiken 16A B-karakteristiek automaten.
5. Fornuisgroep/Kookgroep
Voor krachtige keukenapparatuur zoals een elektrisch fornuis of inductiekookplaat is een speciale groep nodig. Er zijn twee typen: de 1-fase fornuisgroep voor fornuizen tot en met 7,36 kW, meestal beveiligd met een 32A of 40A automaat, en de 3-fase kookgroep voor zeer krachtige keukenapparatuur boven 7,36 kW, verdeeld over drie fasen. De keuze hangt af van het vermogen van uw keukenapparatuur en de beschikbare vermogen van uw aansluitwaarde vanuit het nutsbedrijf.
6. Beltransformator
De beltransformator is een component in de groepenkast die de 230V netspanning omzet naar een lagere spanning (meestal 8V of 12V) voor deurbellen en intercoms. Het zorgt voor veilige werking van deze apparaten zonder risico op elektrocutie.
7. Groepenkast stopcontact
Veel moderne groepenkasten zijn voorzien van een ingebouwd stopcontact voor het aansluiten van meetapparatuur bij onderhoud of storingen en tijdelijke stroomvoorziening tijdens werkzaamheden aan de installatie. Let op: dit stopcontact is meestal niet beveiligd door een aardlekschakelaar en dient alleen voor professioneel gebruik.
![De hoofdcomponenten van een groepenkast.](https://cdn.prod.website-files.com/65cb3d28a93bba7151e175c5/674d9073c52d63d54c80a8e2_674d8980a71145db3727f1d0_groepenkast-indeling-componenten.jpeg)
Hoe werkt een groepenkast?
Een groepenkast functioneert als het centrale verdeelpunt van elektriciteit in uw woning of bedrijfspand. De elektriciteit komt binnen via de hoofdaansluiting, die verbonden is met het openbare elektriciteitsnet. Na passage door de meter komt de stroom bij de hoofdschakelaar, die de totale stroomtoevoer regelt.
De hoofdschakelaar is of een 1-fase variant voor standaard huishoudens of een 3-fase schakelaar voor grotere panden en zwaardere verbruikers. Vervolgens loopt de stroom door één of meerdere aardlekschakelaars. Deze beveiligingscomponenten meten constant het verschil tussen ingaande en uitgaande stroom. Bij een verschil groter dan 30 milliampère schakelt een standaard aardlekschakelaar binnen 0,2 seconden de stroom uit, wat levensgevaarlijke situaties voorkomt bij defecte apparaten.
Vanuit de aardlekschakelaars wordt de elektriciteit verdeeld over verschillende groepen via aardlekautomaten of installatieautomaten. Aardlekautomaten combineren de functies van aardlek- en installatiebeveiliging, terwijl installatieautomaten specifiek beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Deze automaten hebben verschillende karakteristieken: B voor huishoudelijke toepassingen, C voor apparaten met hogere inschakelstroom, en D voor zeer hoge inschakelstromen.
Speciale groepen krijgen eigen circuits, zoals een 1-fase fornuisgroep tot 7,4 kW of een 3-fase kookgroep voor hoger vermogen. Een beltransformator zet 230V om naar 8V of 12V voor deurbellen en intercoms. Een ingebouwd stopcontact faciliteert aansluiting van meetapparatuur tijdens onderhoud.
Bij eventuele problemen zoals overbelasting, kortsluiting of lekstroom, onderbreekt de beveiliging direct de stroomtoevoer naar de betreffende groep. Lekstromen worden via de aardrails naar de aardelektrode in de grond afgevoerd. Moderne groepenkasten kunnen ook uitgerust zijn met slimme componenten voor energiemonitoring en -beheer.
![Hoe een groepenkast werkt.](https://cdn.prod.website-files.com/65cb3d28a93bba7151e175c5/674d9073c52d63d54c80a8e8_674d89f8288e3892b2241c26_werking-groepenkast.jpeg)
Wat zijn vragen over procedures voor groepenkasten?
Een groepenkast moet vervangen of uitgebreid worden in de volgende situaties.
- Verouderde installatie: Als de groepenkast 25 jaar of ouder is, voldoet deze mogelijk niet meer aan de huidige veiligheidsnormen.
- Onvoldoende capaciteit: Bij het installeren van zonnepanelen, een thuisaccu of een elektrische autolaadpaal is vaak extra capaciteit nodig. Een standaard groepenkast is vaak gedimensioneerd op 1x35A of 3x25A is meestal ontoereikend voor deze toepassingen.
- Zonnepanelen: Voor een gemiddelde installatie van 10-12 zonnepanelen is minimaal een 3x25A aansluiting vereist. Grotere systemen kunnen een upgrade naar 3x35A of 3x40A noodzakelijk maken.
- Thuisaccu: Een thuisbatterij voor energieopslag vereist vaak een aparte groep van 16A of meer, afhankelijk van het vermogen van de accu. Als er geen ruimte is voor uitbreiding moet de groepenkast worden vervangen.
- Elektrische autolaadpaal: Een laadstation voor thuis heeft doorgaans een eigen groep van 16A tot 32A nodig, wat een uitbreiding van de groepenkast kan vereisen.
- Slimme meter: Bij het overstappen op een slimme meter is soms een aanpassing van de groepenkast nodig om deze te kunnen accommoderen.
- Onvoldoende groepen: Als er regelmatig overbelasting optreedt of als er te weinig vrije groepen zijn voor nieuwe apparatuur, is uitbreiding noodzakelijk.
- Renovatie of uitbouw: Bij het toevoegen van kamers of het installeren van grote elektrische apparaten zoals een sauna of jacuzzi. Hierbij moeten er extra groepen worden geplaatst en afhankelijk van de groepenkast zal die wel of niet vervangen moeten worden.
- Overbelasting: Wanneer de hoofdzekering vaak doorslaat, duidt dit op overbelasting en is uitbreiding van de capaciteit nodig van uit het nutsbedrijf. De verzwaring bij het nutsbedrijf heeft als gevolg dat de kast moet worden geüpgraded naar 3-fases.
- Veiligheidsupgrade: Om moderne veiligheidsvoorzieningen zoals aardlekschakelaars voor alle groepen te installeren.
De keuze tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast hangt af van uw elektrische behoeften.
Wanneer moet ik kiezen voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
Het kiezen van een 1-fase aansluiting is zwaar af te raden bij het nemen van een nieuwe installatie. De kosten voor 1-fase en 3-fase is namelijk aan kosten gelijk in vastrecht.
Een 1-fase groepenkast is geschikt voor standaard huishoudens met een gemiddeld elektrisch verbruik. Kies voor een 3-fase groepenkast bij grotere woningen of bedrijfspanden met een hoge elektrische belasting, of als u plant om krachtige apparatuur zoals een grote warmtepomp, elektrische auto-laadpaal of zonnepanelen met hoog vermogen te installeren. Een 3-fase groepenkast biedt hogere capaciteit, meer flexibiliteit en betere stabiliteit in de stroomvoorziening door de stroom over drie fasen te verdelen. Dit maakt het mogelijk om meer en zwaardere apparatuur veilig aan te sluiten zonder de installatie over te belasting. Dit alles wordt uiteindelijk bepaald door de berekening van het actuele en toekomstige vermogen van uw verbruik en apparatuur.
![Groepenkast schema, 1-fase en 3-fase.](https://cdn.prod.website-files.com/65cb3d28a93bba7151e175c5/674d9073c52d63d54c80a8eb_674d84f79c72dcf42d9c5b10_groepenkast-schema.jpeg)
Hier is een apart artikel over 1- of 3-fase groepenkast, dat onze elektriciens bij Drixes hebben geschreven.
Kan ik zelf mijn groepenkast installeren of aansluiten?
Het installeren en aansluiten van een groepenkast vereist vakkennis, daardoor is het belangrijk dat het wordt uitgevoerd door een erkend elektricien. Dit is niet alleen vanwege de complexiteit, maar ook vanwege wettelijke vereisten (Arbobesluit artikel 3.5 lid 3 zegt ons dat werkzaamheden aan of in de nabijheid van een elektrische installatie slechts worden uitgevoerd, indien de installatie of het gedeelte waaraan of in de nabijheid waarvan wordt gewerkt, spanningsloos is.) en veiligheidsoverwegingen. De installatie omvat het monteren van de kast, het aansluiten van componenten zoals de hoofdschakelaar, aardlekschakelaars en groepsautomaten, en het testen van de installatie op veiligheid en functionaliteit.
Lees het artikel 'Groepenkast installeren en aansluiten' voor meer informatie over het installeren van een Groepenkast.
Wat moet ik weten over de bedrading van mijn groepenkast?
De bedrading in een groepenkast moet zorgvuldig worden uitgevoerd om overbelasting, kortsluiting en warmte ontwikkeling te voorkomen. Elke groep vanuit de woning heeft zijn eigen bedrading die correct moet worden aangesloten op de bijbehorende automaat. Een correct bedradingsschema is essentieel voor installatie, onderhoud en probleemoplossing. Als u problemen vermoedt met de bedrading, schakel dan altijd een professional in. Dit kan zijn bij het ruiken van een ozon lucht, plastic lucht, brandlucht, knetterende geluiden en flikkerend licht.
Hoe maak ik de juiste keuze bij het kiezen en kopen van een groepenkast?
Het best is om de expert de groepenkast te laten kiezen, zodat de groepenkast is gedimensioneerd zoals het hoort en de materiale van degelijke kwaliteit zijn.
Bij het kiezen en kopen van een groepenkast, inclusief je budget, staan hieronder 10 belangrijke stappen die je helpen met belangrijke factoren, zoals het aantal benodigde groepen, de totale stroomcapaciteit en specifieke vereisten zoals zonnepanelen of elektrische auto's, en meer.
- Bereken de totale stroomcapaciteit het aantal apparaten en en stopcontacten
- Bepaal het aantal benodigde groepen op basis van de berekende stroomcapaciteit (gemiddeld 8-12 voor huishoudens; tel alle elektrische apparaten en circuits)
- Overweeg toekomstige uitbreidingen (denk aan zonnepanelen, elektrische auto, warmtepomp) voor ruimte in de groepenkast in de vorm van modules.
- Kies het juiste type aardlekschakelaars (overweeg gecombineerde aardlekautomaten voor ruimtebesparing)
- Controleer kwaliteit en certificering (kies merken die voldoen aan NEN 2768, NEN 1010, NEN-EN-IEC 61439-3 en CE-markering)
- Overweeg slimme functies voor energiemonitoring (helpt bij optimaliseren energieverbruik)
- Bepaal uw budget (van €600 voor basismodellen tot €5000 voor geavanceerde systemen, inclusief installatie)
- Win professioneel advies in bij een erkend elektricien (voor nauwkeurige beoordeling van uw situatie)
- Overweeg aanpassingsopties voor unieke situaties (sommige elektriciens bieden maatwerk)
Populaire merken in Nederland zijn Hager, ABB, Eaton, Schneider, Legrand, AEG, Attema en EMAT. Toekomstbestendigheid, energiebeheer en veiligheid zijn cruciale factoren bij de keuze.
Enkele populaire modellen:
- Hager VKG serie: €550 - €3600+, snelle installatie, compact ontwerp
- ABB HAF serie: €600 - €3700+, verhoogde veiligheid, flexibele uitbreiding
- Eaton holec: €700 - €3800+, mogelijkheid tot automatisering
- Schneider: €575 - €3650+, eenvoudige toekomstige uitbreidingen
- Legrand Drivia with Netatmo: €750 - €3850+, uitgebreide domotica-functionaliteit
- AEG DIGIT AL serie: €525 - €3550+, hoge betrouwbaarheid
- Attema AT serie: €515 - €3525+, makkelijk te installeren, flexibel in gebruik
- EMAT VKS serie: €500 - €3500+, goede prijs-kwaliteitverhouding
Raadpleeg een erkend elektricien voor advies op maat voor uw specifieke situatie.
Wat zijn de populairste Groepenkasten merken in Nederland?
De populairste Groepenkasten merken in Nederland zijn volgende.
- Hager
- ABB
- Eaton
- Schneider
- Legrand
- Attema
- EMAT
- AEG
Bij de keuze voor een groepenkast zijn toekomstbestendigheid, energiebeheer en veiligheidsfeatures de belangrijkste factoren. Een systeem dat meegroeit met uw behoeften, slimme energiemonitoring biedt en extra beveiligingen heeft, levert de meeste waarde op lange termijn.
Hieronder staan enkele van de meest vertrouwde modellen/merken in Nederland.
- Hager VKG serie
- Prijsrange: €550 - €3600+ (afhankelijk van type en grotte)
- Specificaties: Voorbedrade modules, IP30 beschermingsgraad
- Voordelen: Snelle installatie, compact ontwerp, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie
- Ideaal voor: Installateurs die waarde hechten aan efficiëntie en gemak
- ABB HAF serie
- Prijsrange: €600 - €3700+
- Specificaties: bushboardsysteem, modulair ontwerp
- Voordelen: Verhoogde veiligheid, flexibele uitbreidingsmogelijkheden
- Ideaal voor: Huishoudens die een eenvoudige snelle installatie wensen
- Eaton holec
- Prijsrange: €700 - €3800+
- Specificaties: draadloze bediening mogelijk i.c.m. eaton xcomfort, strak donker design
- Voordelen: mogelijkheid tot automatisering
- Ideaal voor: Energiebewuste huishoudens en smart home-enthousiastelingen
- Schneider
- Prijsrange: €575 - €3650+
- Specificaties: compatibel met Acti9 componenten, componenten toekomst gericht met resi9
- Voordelen: Eenvoudige toekomstige uitbreidingen, breed assortiment accessoires
- Ideaal voor: Woningen/bedrijven waar toekomstige aanpassingen verwacht worden
- Legrand Drivia with Netatmo
- Prijsrange: €750 - €3850+
- Specificaties: Geïntegreerd smart home systeem, app-bediening
- Voordelen: Uitgebreide domotica-functionaliteit, energiebeheer op afstand
- Ideaal voor: Technisch onderlegde gebruikers die volledige controle willen over hun elektriciteitsverbruik
- AEG DIGIT AL serie
- Prijsrange: €525 - €3550+
- Specificaties: Digitale aardlekschakelaars, modulair ontwerp
- Voordelen: Hoge betrouwbaarheid, eenvoudige uitbreiding
- Ideaal voor: Huishoudens die een betrouwbare, toekomstbestendige oplossing zoeken zonder overbodige extra's
- Attema AT serie
- Prijsrange: €515 - €3525+
- Specificaties: Slimme indeling, ruimte voor extra modules, kosten efficiënt
- Voordelen: Makkelijk te installeren, goedkoop bekend merk, flexibel in gebruik
- Ideaal voor: Installateurs die vertrouwd zijn met Nederlandse producten en snelle leveringen waarderen
- EMAT VKS serie
- Prijsrange: €500 - €3500+
- Specificaties: Vergelijkbaar met Hager VKS, vaak als budgetvriendelijk alternatief gebruikt
- Voordelen: Goede prijs-kwaliteitverhouding, compatibel met veel standaardcomponenten, breed scala aan componenten
Is het mogelijk om een individuele groepenkast op maat te laten samenstellen door de elektricien?
Ja, Drixes elektricien biedt de mogelijkheid om een individuele groepenkast volledig op maat te laten samenstellen die perfect aansluit bij specifieke behoeften. Deze gepersonaliseerde service is ideaal voor unieke eisen die niet door standaard groepenkasten worden vervuld.
Drixes elektricien zorgt voor:
- Grondige analyse van elektrische behoeften voor een volledig beeld van huidig en toekomstig stroomverbruik
- Creatie van een op maat gemaakt ontwerp, nauwkeurig afgestemd op de specifieke situatie en vereisten
- Selectie van hoogwaardige componenten die voldoen aan technische eisen en optimale veiligheid en betrouwbaarheid garanderen
- Vakkundige assemblage en installatie ter plaatse, met perfecte integratie in het bestaande elektrische systeem
Deze op maat gemaakte oplossing resulteert in een groepenkast met:
- Nauwkeurige afstemming op specifieke stroomverbruikspatronen voor preventie van overbelasting en maximalisatie van energie-efficiëntie
- Volledige naleving van relevante veiligheidsnormen en eventuele aanvullende technische specificaties
- Flexibel ontwerp voor toekomstige uitbreidingen of aanpassingen, meegroeiend met veranderende behoeften
- Efficiënte en overzichtelijke indeling voor vereenvoudiging van regelmatig onderhoud en toekomstige upgrades
Neem contact op met Drixes voor een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden van een op maat samengestelde groepenkast die perfect aansluit bij individuele wensen en eisen.
Welke impact hebben zonnepanelen op mijn groepenkast?
Voor de installatie van zonnepanelen moet de groepenkast vaak worden aangepast of uitgebreid. Dit kan inhouden dat er een speciale pv-groep( zonnepaneelgroep) wordt toegevoegd en dat de capaciteit wordt verhoogd om de opgewekte stroom te kunnen verwerken. Bij het plannen van een zonnepanelen-installatie is het belangrijk om de geschiktheid van uw huidige groepenkast te laten beoordelen door een specialist.
Drixes Elektricien informeert en helpt bij de aansluiten van zonnepanelen op de groepenkast.
Hoe zorgt u voor een veilige groepenkast?
Regelmatige controle en onderhoud van uw groepenkast zijn essentieel voor de veiligheid van uw elektrische installatie. Volg deze stappen voor optimale veiligheid:
- Test maandelijks de aardlekschakelaars met de testknop
- Controleer regelmatig op loszittende componenten of verkleuringen (tekenen van oververhitting)
- Laat de installatie elke 5-10 jaar professioneel inspecteren
- Schakel bij twijfel of problemen altijd een erkend elektricien in
Is mijn groepenkast verzekerd?
Veel huisverzekeringen dekken schade aan of door de groepenkast, maar het is belangrijk om uw specifieke polis te controleren. Regelmatig onderhoud en inspecties kunnen een voorwaarde zijn voor dekking. Het is verstandig om uw verzekeraar te raadplegen over de exacte dekking en eventuele vereisten voor onderhoud van uw elektrische installatie. Er kunnen in uw polis vereiste staan over NEN-1010 en de keuring NEN-3140. Is dit waar, dan bent u alleen verzekerd bij een gekeurde installatie door een erkend installateur.
Wat moet ik doen bij een elektrische storing in de groepenkast?
Bij een elektrische storing is het essentieel om direct de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Schakel eerst alle betrokken apparaten volledig uit en haal vervolgens de stekkers uit het stopcontact. Ga daarna naar de meterkast en controleer zorgvuldig de groepen en aardlekschakelaar. Als de storing aanhoudt na het resetten van de schakelaars, is het belangrijk om een gecertificeerde elektricien in te schakelen. Probeer nooit zelf complexe elektrische problemen op te lossen, aangezien dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
Drixes helpt bij een storing in de meterkast / groepenkast.
Wat zijn de kosten van verschillende groepenkast diensten?
De kosten voor groepenkast diensten variëren afhankelijk van het type service en de complexiteit van de installatie. Hier volgt een overzicht van de gemiddelde prijsranges voor de meest voorkomende diensten:
- Installeren: €500 - €5000 Het installeren van een nieuwe groepenkast kost doorgaans tussen de €500 voor een eenvoudige 1-fase installatie tot €5000 voor een geavanceerde smart groepenkast.
- Vervangen: €500 - €5000 Het vervangen van een bestaande groepenkast ligt in dezelfde prijsrange als een nieuwe installatie. De kosten kunnen variëren van €500 voor een basis vervanging tot €5000 voor een uitgebreide upgrade, afhankelijk van de complexiteit en gekozen componenten.
- Uitbreiden: €150 - €1750 Het uitbreiden van een bestaande groepenkast kan variëren van €150 voor het toevoegen van een enkele groep tot €1750 voor meer complexe uitbreidingen met meerdere groepen of speciale functionaliteiten.
Deze prijzen zijn inclusief materialen en arbeid, maar kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en gekozen componenten. Voor een nauwkeurige offerte is het altijd aan te raden om een erkende elektricien te raadplegen.
Is uw groepenkast toe aan een veiligheidscheck of upgrade? Drixes groepenekast diensten is ter plaatse
Onze erkende elektriciens van Drixes staan klaar om u te helpen. Vraag nu een gratis inspectie aan!
Plan uw gratis groepenkast inspectie met onze Drixes groepenkast diensten.